SGHS > Pelaaminen hikkorimailoilla

Pelaaminen hikkorimailoilla

 

Hikkorivartisilla, ennen vuotta 1935 tehdyillä mailoilla, pelaaminen on suosittua monissa golfin suurmaissa. Skotlannissa, Englannissa, Walesissa, USAssa, Kanadassa, Australiassa ja monissa Keski-Euroopan maissa. Ruotsi on tässä asiassa meitä noin kymmenen vuotta edellä. Nyt peli on saapunut myös Suomeen.

Ensiaskelet hikkorigolfiin otettiin Suomessa kaudella 2005 ja syyskuussa 2005 järjestettiin Aulangon vanhalla kentällä ensimmäinen hikkorikisa, Finnish Hickory Open. Mukana oli muutama innostunut ja näin hikkorigolf oli saanut alkunsa Suomessa.

Hikkoripeliin on pari yleisohjetta joita kukin pelaaja noudattaa omaan tyyliinsä sovittaen. Tärkein ohje on rauhallinen swingi. Nykyaikana valitettavan monet ovat omaksuneet liian voimakkaan lyönnin. Puhutaan swingereitä ja hittereistä. Hikkorigolfari on eittämättä swingeri.

Hikkorirautamailat ovat blade-mailoja. Niillä lyötäessä osuman puhtaus on kaiken perusta. Rauhallinen swingi takaa parhaan puhtaan osuman. Hikkoripuumailoissa varret ovat löysiä. Lisäksi puumailojen varret ovat melko ohuita. Mailat on suunniteltu rauhalliseen swingiin joka oli normaali ja tavoiteltu lyönti hikkoriaikakaudella.

Harry Vardon lyö puumailalla. Kuva kirjasta "Present Day Golf" (George Duncan & Bernard Darwin 1921). Valokuvaus G.W. Beldam.

Hikkoripuun yksi ominaisuus on melko huono kiertojäykkyys.Nykymailoilla se on noin 3-4 astetta, hikkorivarsilla se saattaa olla jopa 10 astetta. Tästä seuraa, että lyötäessä kovaa erityisesti puumailoilla lapa on auki ja tuloksena on suoraan oikealle lähtevä lyönti tai slaissi. Lyönnin vauhdin vähentäminen suoristaa lyöntiä huomattavasti.

Hikkorimailoilla pallon lentorata on yleensä matalampi kuin nykymailoilla. Ilmassa pallo lentää ehkä 10-15 % lyhyempänä. Myöskään vastakierrettä ei tule nykymailojen tapaan. Tästä seuraa, että rullit hikkoripelissä ovat merkittävästi pidemmät kuin nykymailoilla. Tämä kannattaa huomioida esteitä vältellessä ja griiniä lähestyttäessä.

Hikkorigolfia pelataan pääasiassa nykypalloilla. Kannattaa käyttää pehmeitä palloja. Wilsonin Dx2 Soft on hyvä valinta, samoin monet kilpapelaajien käyttämät pallot. Itse asiassa suuri osa nykypalloista on riittävän pehmeitä ja hikkoripeliin sopivia. Vältettäviä palloja ovat yleensä 'edulliset distance'-pallot mitään nimiä mainitsematta. Rangepallojen lyöminen ei ole suositeltavaa hikkorimailoilla. Myös matoilta lyöminen rasittaa hikkorimailoja joten sitä kannattaa välttää.


 

© Suomen Golfhistoriallinen Seura